Sjukvård

Hundratals patienter väntar fortfarande svar på cancerprover

2:01 min

Trots kritik mot laboratorieföretaget Unilabs har ungefär 500 cancerprover fortfarande inte analyserats. Vissa patienter har väntat i nästan fyra månader på provsvar.

Som P4 Stockholm tidigare berättat blev det omfattande problem med cancerprover i somras efter att Unilabs tagit över entreprenaden för patologiska cellprover.

I september var det som värst. Patienter hade i många fall förgäves väntat i månader på sitt provsvar.

Unilabs uppger att de sedan dess arbetat intensivt för att komma ikapp. Men Hälso- och sjukvårdsförvaltningen uppger att det fortfarande är runt 500 cancerprover som släpar efter, och som ännu inte analyserats.

En hudklinik säger till P4 Stockholm att det fortfarande kommer svar från Unilabs från prover tagna i somras, alltså för nästan fyra månader sen.

Frånsett de prover som behövt extra granskning är de äldsta proverna nu från 1 oktober, enligt Region Stockholm.

Som en extraordinär åtgärd för att komma tillrätta med förseningarna tillåts nu en del vårdgivare återvända till sina tidigare analysföretag som Unilabs anlitat som underleverantör.

Petra Kjellman, chef för hudkliniken Diagnostiskt Centrum Hud i centrala Stockholm är nöjd.

– Det här gör att våra svarstider är tillbaka på som mest två veckor för akuta frågeställningar, det vill säga den nivå vi hade tidigare innan den nya entreprenaden började gälla, säger hon.