Stamcellsforskning

Djur med mänskliga celler kan bli framtidens organdonatorer

2:23 min

I Japan har stamcellsforskare fått tillstånd att skapa djurfoster som är blandningar av människa och andra djur. Det handlar om råttor och möss med en liten inblandning av mänskliga celler.

Hör mer i Vetandet värld!

Forskarnas mål är att på lång sikt försöka odla fram mänskliga organ för transplantation med hjälp av djur.

– Min favorit är grisar därför att de får mer än tio kultingar, växer väldigt fort och fysiologin, organstorleken, är ganska lik människans, säger mannen som leder försöken, Hiromitsu Nakauchi, vid universitetet i Tokyo.

Det handlar alltså inte om grisorgan utan om rent mänskliga organ som ska odlas fram i en gris.

Tekniken går ut på att ge mänskliga stamceller till ett djurembryo på ett sätt så att de mänskliga cellerna ska bilda ett speciellt organ, till exempel en bukspottkörtel.

Det kan man idag göra med försöksdjur som råttor och möss, så att till exempel en mus kan få ett organ helt uppbyggt av råttceller, och tvärtom.

Nu har forskarna efter flera års väntan fått grönt ljus från de etiska myndigheterna i Japan att gå vidare och se om man kan få också mänskliga stamceller att börja växa i råttor och möss.

Målet på lång sikt är att sedan att få tillstånd att göra samma sak med grisar, så att man ska få fram mänskliga organ. Men det här är ingen lätt sak.

– Det är ett väldigt utmanande projekt. För tio år sedan trodde ingen att vi skulle kunna producera en råttbukspottkörtel i en mus, men det kunde vi, berättar Hiromitsu Nakauchi.

När kommer vi då att få se mänskliga organ från grisar?

– Förhoppningsvis kanske vi har de här grisarna om fem år, och kan använda deras organ i sjukvården om tio år, säger Hiromitsu Nakauchi.