Absolut rent - Sofia Baggio avslöjar sina bästa tvättips!

6:04 min

Vill du bli top-notch i tvättstugan? Vill du att det svart-vit-randiga plagget ska vara just vitt och svart på sina rätta ställen? Vill du att vitt ska vara kritvitt och att skjortans rödvinsfläck ska väck? Här är råden för dig.

Sofia Baggio är städ-och hållbarhetsexpert och här delar hon med sig av sina expertråd. Hon säger bland annat att om du tvättar rätt kan du behålla dina kläder länge.

1. Börja bearbeta fettfläckar med diskmedel innan du tvättar i maskin.

2. Vit BH tvättas med fintvättmedel, inte vittvättmedel som innehåller blekmedel. Och alltid tvättpåse för att rädda andra plagg i maskinen.

3. Använd flera olika tvättmedel, kulörtvätt, vittvätt och finttvättmedel osv. Har du olika medel och använder de rätt så håller kläderna längre.

4. Dosera rätt.

5. Flerfärgade kläder behåller sina färger där de ska om du först lägger de i ett bad med ättika och vatten. Låt de ligga i en halvtimme. Så fixerar du färgen. 12% ättika späds inte. 1 deciliter på fem liter vatten. Är ättikan 24% bör den spädas.

6. Rödvinsfläck doppas i något avsvalnat kokt fet mjölk, 3%.

7. Deofläckar på t-shirt, eller solkiga kragar blir vita med bikarbonat och hårschampo. Smeta på en blanding och låt ligga i en halvtimma. Tvätta sedan i maskin.