Försäkringskassanupproret

Ljus till minne av döda tändes utanför Försäkringskassans kontor

2:43 min

Under helgen har det tänts gravljus utanför myndigheten Försäkringskassans kontor runtom i landet.

Ljusen har tänts för att minnas människor som har dött efter att de inte har fått hjälp av Försäkringskassan. Det berättar Pernilla Henriksson som tände ljus i Gävle:
– Det är ju då att hedra dem som har tagit livet av sig på grund av att de inte har fått möjlighet till sjukpenning i trygghetssystemet. Då försöker vi, så många som möjligt i hela Sverige, att stödja de som inte finns kvar. Och för att försöka få någon typ av reaktion och förändring i vårt sjukförsäkringssystem, att det inte får fortsätta på det här sättet, säger Pernilla Henriksson till P4 Gävleborg

"Aktion gravljus"

De som tände ljus var bland annat personer i gruppen Försäkringskassanupproret. De kallar det här för "Aktion gravljus", där de alltså tände ljus till minne av de som har dött, efter att ha fått nej när de har sökt hjälp hos Försäkringskassan. Vissa fick ingen hjälp av personliga assistenter, andra har fått nej när de bad att få pengar i sjukpenning eller andra bidrag.

Kan upplevas som obehagligt

En av cheferna på Försäkringskassan är Sten Eriksson. Han skriver att protesten med gravljus kan upplevas som obehaglig av de som jobbar på Försäkringskassan. Personalen där gör ju bara sitt jobb och följer de lagar som politikerna har bestämt.

"Riktat till de som styr"

Steve Sandström i Skellefteå var en av de som var med i "Aktion gravljus". Han säger att de har tänt ljus på över 100 orter runtom i landet. Han säger också att det här inte var för att skrämma Försäkringskassans personal:
– Det här kan upplevas vara riktat mot handläggare eftersom vi gör det här utanför kontoren, men så är inte fallet. Utan det här handlar om en signal till styrningen på Försäkringskassan, ledning och styrelse och till politikerna om att göra någon förändring.

En plats många kan komma till

Steve Sandström säger att personer med sjukdomar och funktionsnedsättningar kan ha svårt att resa iväg till demonstrationer. Då är det bra att istället protestera på en plats som man kan besöka:
– Anledningen till att vi använder oss av Försäkringskassans egna kontor runtom, det är ju att det är den plats som de sjuka kanske kan nå, säger Steve Sandström från Försäkringskassanupproret till P4 Västerbotten.

Klartext-redaktionen
klartext@sverigesradio.se