Fortsatta protester

Chile: Piñeras försök räckte inte

1:43 min

I Chile ombildade president Sebastián Piñera i går sin regering, med åtta nya ministrar. Men demonstrationerna fortsatte i Santiago.

Tusentals människor demonstrerade i går kväll åter på Plaza Italia i Santiago – mot den ekonomiska ojämlikheten, de höga levnadskostnaderna och för en ny grundlag. De tågade sedan mot presidentpalatset La Moneda, där president Sebastián Piñera presenterade sina nya ministrar.

– Chile är inte samma land som för ett par veckor sedan. Chile har förändrats och det måste regeringen också för att möta de utmaningarna, sa Sebastián Piñera när han höll tal i samband med regeringsombildningen.

Presidenten betonade att han höjt pensioner och minimilöner och sänkt priserna på el och mediciner. Men kritikerna menar att de nya ministrarna inte innebär någon politisk förändring utan bara nya ansikten för samma politik.

De anser att åtgärderna bara är smulor i jämförelse med de grundläggande reformer som demonstranterna kräver. De vill i stället att presidenten kallar till en konstituerande församling för att skriva en ny grundlag. Chiles författning är en rest från militärdiktaturen och blockerar alla försök till progressiva reformer av sjukvård, utbildning och skattesystemet.

Än så länge har presidentens försök att blidka demonstranterna inte fungerat. Hans återkommande besked om subventioner, åtgärder och beskedet att alla ministrar tvingades lämna in sina avskedsansökningar har bara triggat större gatuprotester.