Hongkong

Joshua Wong ber om omvärldens stöd

2:13 min

Demokratiaktivisten Joshua Wong uppmanar omvärlden att stötta Hongkongbornas rätt att kandidera till politiska uppdrag.

Detta efter att han själv i dag stoppats från att ställa upp i lokalvalen i Hongkong om en månad.

– Även om det är svårt för världsledare att försvara att demonstranter drabbar samman med polis, så måste omvärlden stå upp för den grundläggande rättigheten att kandidera till politiska uppdrag.

Så sa demokratiaktivisten Joshua Wong på en presskonferens i dag. Detta efter att han själv på morgonen lokal tid, som enda kandidat, diskvalificerats att ställa upp i lokalvalen i slutet av november.

– Kämpa mot den politiska censuren, skanderade Wong tillsammans med partivänner på presskonferensen.

Hongkong-regeringen publicerade som svar ett generellt uttalande om att det strider mot stadens konstitution att tillåta kandidater som förespråkar mer självbestämmande från Kina. Också i tidigare val har kandidater stoppats av den orsaken.

22-årige Joshua Wong har länge drivit på för en demokratisering av Hongkong och bland annat kampanjat för en folkomröstning om självständighet.

För sin ledande roll i den så kallade paraplyrevolutionen 2014 satt han i fängelse och när han släpptes i somras klev han direkt in i den pågående proteströrelsen mot förslaget att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Enligt Joshua Wong själv ger diskvalificeringen i dag bränsle till fortsatta protester:

– Det rättfärdigar varför människor går ut på gatorna, även om förslaget drogs tillbaka för några veckor sedan.

Tårgas och brandbomber har blivit vardagsmat i Hongkong, där pro-demokratiska protester pågått i över fyra månader. Dagens besked är bara ytterligare ett i raden som vidgar sprickan mellan regeringen och proteströrelsen.