Nu utbildas blivande författare direkt i ljudboksskrivande

2:25 min

Det är Folkuniversitetets Skrivarakademi som i två av sina författarutbildningar från och med i höst har en obligatorisk kurs i ämnet.

Daniel Åberg, författare som själv skriver direkt för ljudboksstreaming, håller i kursen.

– Det jag kommer försöka lära ut är bland annat en medvetenhet om att ljudformatet har vissa begränsningar. Du måste hela tiden vara väldigt mån om att ”ha med dig” lyssnaren på ett sätt som man kanske inte riktigt tänker på när man skriver en pappersbok, säger Daniel Åberg.

Konkret handlar det om försöka upprätthålla spänning, jobba med sammanfattande upprepningar, hålla läsaren i handen lite extra, säger Daniel Åberg. Han har de senaste åren skrivit serier direkt för streamingtjänsten Storytel. Av de tre stora svenska streamingbolagen så är bolaget det enda som i dagsläget producerar originalinnehåll, alltså texter direkt för ljudboksformatet. Just nu jobbar ett femtiotal författare med både fiktion och fakta-produktioner för den svenska marknaden.

När det gäller Skrivarakademien så har man idag tre ettåriga skrivarutbildningar och har sedan tjugo år tillbaka undervisat i bland annat litterär gestaltning. Redan idag finns kurser i att skriva för tv och från och med i höst också i kursplanen, att skriva för ljud.

– Det är just nu mycket text och böcker som skrivs för ljudbok och många av de som gått våra utbildningar får helt enkelt uppdrag att skriva för ljudböcker, då känns det bra att också kunna lära ut hur man gör det, säger Anna-Stina Ulfström ämnesansvarig för utbildningarna på Skrivarakademien.

Det är inte bara ljudboksbranschen framgångar i sig som är bakgrunden till att delkursen blivit obligatoriskt moment i utbildningarna. I utvärderingar är det studenterna själva som lyft och efterfrågat mer kunskap om just ljudboksskrivande säger Anna-Stina Ulfström. Det är också författaren Daniel Åbergs bild, att många vill veta mer och lära sig, även om den klassiska boken fortfarande står högst i kurs för många aspirerande författare.

– Skulle man fråga studenterna överlag så tror jag de flesta ser framför sig att bli utgiven på ett anrikt stort bok förlag, de vill ha sin fysiska bok. Det finns ju ett nostalgiskt värde som även jag kan känna, jag älskar pappersböcker. Men jag tror ändå att intresset är stort för att veta hur man ska förhålla sig till ljudböcker och branschen, vad som funkar bra och mindre bra, säger Daniel Åberg.

På andra skrivarutbildningar fortsätter man att sätta det tryckta ordet i främsta rummet.

– Att det dyker upp en medial form som blomstrar oerhört mycket, vilket är jättekul, säger Niklas Åkesson, linjeledare för Skurup Folkhögskolas skrivarlinje.

– Men att vi genast ska forma oss efter den på något sätt eller specifikt utforma berättande eller hantverket kring att skriva just för ljudbok, jag tänker att det är lite fel väg att gå.

Ida Linde, som är linjeledare för författarutbidningen på Biskop Arnö, säger att de inte har några planer på ljudboksutbildning i nuläget, men att det kan komma att ändras.

– Vi jobbar mycket utifrån elevernas egna intresseområden. Så skulle det komma många elever som sa "vi vill specifikt jobba med ljudboken", så skulle vi antagligen göra det.