Muslimska rohingyer

”Barnen lever under miserabla förhållanden”

2:32 min

Över hälften av de muslimska rohingyerna, som Burmas militär rensade ut ur landet och tvingade på flykt till Bangladesh, är barn. Det handlar om ungefär en halv miljon barn, som lever i flyktinglägren i det nya landet.

– Barnen lever under miserabla förhållanden, säger Rädda barnens talesperson Shahidul Haque.

– Många barn har lite eller ingen skolgång alls. De får köa länge för att få mat. De har knappast några kläder och ingenstans att leka eller vara, säger Shahidul Haque.

En tredjedel av barnen får undervisning, enligt FN:s barnorgan Unicef.
Bangladesh hoppas att de fördrivna rohingyerna bara stannar tillfälligt här, men knappast någon flykting är beredd att återvända till Burma utan att få medborgarskap och ID-kort.

De vågar inte lita på militären efter att ha utsatts för vad FN kallar en etnisk rensning och andra kallar ett folkmord. Att de inte heller här i Bangladesh egentligen är önskade märks för barnen.

Längs väggarna på Rose undervisningscenter i lägret Balukhali hänger mattetal, engelska ord och burmesiska över de tjoande barnens huvuden, men inget på språket här, bangla.

– Bangla? frågar jag.

– Nej, inget bangla.

Nej, rohingyabarnen är inte tillåtna att lära sig bangla, förklarar Rädda Barnens talesperson.

– Ja, detta är inte deras land. Barnen hamnar i kläm för det kommer att dröja innan de är tillbaka i Burma om det någonsin kommer att ske, säger han.

Shahidul Haque beskriver barnen som traumatiserade.

– De har sett syskon, föräldrar eller andra nära dödas, säger han-

Sedan tillägger han att alla rohingyer är i trauma här. De mår mycket dåligt av trångboddheten och den stora osäkerhet.