Örebro län

Kommuner köper ut personal för miljardbelopp

1:48 min

Svenska kommuner har på fem år gjort överenskommelser och köpt ut 7000 anställda för 1.4 miljarder kronor, det visar en kartläggning som P4 Örebro har gjort.

Hallsbergs kommun har runt 1800 anställda och sen 1 januari 2015 så har kommunen kommit överens och tecknat avtal med 47 anställda om att de ska sluta. Det till en kostnad av över 6 miljoner kronor.

I många fall handlar det om anställda som varit sjukskriva och som inte kunnat återgå till arbetet efter rehabilitering.

– Man undersöker medarbetarens nuvarande situation och ser över möjligheter att kunna rehabilitera tillbaka till ordinarie tjänst. Någonstans där ser man att det inte är möjligt, säger Elisabeth Bouvin som är HR-konsult i Hallsbergs kommun.

P4 Örebro har skickat ut en enkät till alla Sveriges 290 kommuner. 198 har svarat och totalt handlar det om 7000 anställda varav 900 chefer som efter avtal fått ersättning och slutat.

Tillsammans har de fått 1.4 miljarder kronor från kommunerna de senaste fem åren.

I Hällefors har kommunen tecknat avtal med nio anställda till en kostnad av över 3.5 miljoner kronor. En hög summa som kunde varit ännu högre om kommunen inte gjort överenskommelser med anställda.

– I fall man inte kommer överens så kan det bli en långdragen process med lön under tiden som ska hanteras. Det kan ta väldigt lång tid och det blir även en osäkerhet för den anställde, säger Ann Karlsson som är HR-chef i Hällefors.