Ny studie

Antisemitismen ökar i Tyskland

2:14 min

Nästan två tredjedelar av tyskarna upplever att antisemitismen i deras land har ökat, visar en studie som nyligen publicerades i tyska tidningar.

En fjärdedel av alla tyskar bär på antisemitiska föreställningar, enligt undersökningen som publicerats i bland andra Süddeutsche Zeitung.

Enligt en annan studie ökade angrepp med antisemitiska förtecken med 155 procent från 2017 till 2018 bara i huvudstaden Berlin, även om det delvis kan bero på att fler anmäler.

Reinhard Schramm är ordförande för den judiska församlingen i staden Erfurt i östra Tyskland, också där har han upplevt att samhällsklimatet blivit råare.

– Min känsla är att antisemitismen har spritt sig från ytterkanterna och flyttat in i samhällets mitt, säger Reinhard Schramm.

I helgen hölls val i delstaten Thüringen, där Erfurt är största stad. Högerpopulistiska AfD var valets stora vinnare, de mer än fördubblades och fick 24 procent av rösterna.

Reinhard Schramm menar att ytterhögerpartiet gödslar marken för högerextremistiska brott.

– I slutändan växer också händelser som attentatet i Halle ur den myllan, säger han.

I dag är det precis tre veckor sedan en högerextremist försökte skjuta sig in i synagogan i Halle, bara en halvtimmes tågresa från Erfurt. Hela det politiska spektrat fördömde dådet, ledaren för Angela Merkels parti CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer kallade det en alarmsignal.

Men det fick professor Samuel Salzborn, som forskar om antisemitism vid Berlins tekniska universitet, att reagera. Hon måste ha sovit sig genom de sista årens utveckling, säger han.

– Man måste vara blind om man inte ser att terrorattentatet i Halle förgicks av en lång upptrappning, säger Samuel Salzborn.