Självständighet

Katalonien i centrum när Spanien går till val

2:15 min

Inför nyvalet i Spanien dominerar frågan om fängelsedomarna för nio katalanska politiker samt frågan om självständighet för Katalonien. Men alla väljare uppskattar inte det.

Den 10 november är det val i Spanien igen – det fjärde valet på lika många år.

Nausica Vidal i Barcelona tycker att den politiska debatten för och emot självständighet blir alltmer extrem. Partierna är fixerade vid en enda fråga och hon har fått nog – för första gången tänker hon inte rösta – i protest.

Sen den 14:e oktober då nio katalanska politiker dömdes till långa fängelsestraff för en omröstning och en självständighetsförklaring för Katalonien så har spanska medier dominerats av frågan. Efter den första veckans våldsamheter är det nu lugnare på gatorna i Barcelona och andra städer, men dagliga manifestationer pågår fortfarande.

En internutredning ska även undersöka om den regionala polisstyrkan Mossos använde för mycket våld under protesterna för två veckor sen. Bilder visar såväl batongslag som användning av gummikulor.

I december kommer en belgisk domstol att besluta om den förre regionledaren i Katalonien Carles Puigdemont kan utlämnas till Spanien, eftersom han är anklagad för samma brott som gav fängelse för de andra katalanska politikerna.

Samtidigt hålls demonstrationer emot självständighet och för ett enat Spanien. Politiker från Socialistpartiet, Partido Popular och Ciudadanos deltog i en sån demonstration i Barcelona i söndags.

Inför nyvalet i november kommer opinionsmätningarna nu slag i slag. De visar att Socialistpartiet troligen blir störst även i nyvalet, men samma problem att bilda regering kan bestå.

Det finns flera nya partier på vänstersidan som riskerar att splittra rösterna. Det tillsammans med en valtrötthet bland väljarna gör valutgången mer oviss än vid förra valet.