Regeringen delad

Miljöpartiet hindrar beslut om Arlanda

1:48 min

Miljöpartiet bromsar regeringsbeslutet om att bygga ut Arlanda med en ny landningsbana. Partiet kräver att man tar bort skrivningen om den nya banan från den så kallade färdplanen för Arlanda, något som Socialdemokraterna vägrar att göra.

– Vi är mitt inne i en klimatkris och då kan vi inte fortsätta flyga på de här nivåerna och vi kan framför allt inte öka flygandet, säger Lorentz Tovatt, som är de grönas klimatpolitiska talesperson.

Att bygga en fjärde bana på Arlanda har blivit en infekterad stridsfråga i regeringen. Socialdemokraterna vill bygga den, men Miljöpartiet säger nej.

De gröna har tills vidare stoppat den så kallade färdplanen för Arlanda som infrastrukturminister Tomas Eneroth har velat gå ut med. Ministern har avböjt en intervju med Ekot.

De grönas Lorentz Tovatt vill inte tala om ultimatum, men frågan är mycket viktig för partiet, betonar han.

Kan ni sitta med i en regering som beslutar om att bygga ut Arlanda?
 
– Vi förhandlar inte på det sättet i media. Det jag redovisar här är partiets ståndpunkt och sedan kommer vi att diskutera det vidare i regeringen, säger han.

Cirka 74 000 resenärer passerar Arlanda varje dag och enligt statliga Swedavia, som äger och förvaltar flygplatsen, kommer antalet att öka med cirka 50 000 till om dagen om 20 år. Redan nu byggs terminal fem ut, men en ny landningsbana kan man inte ens planera utan ett politiskt beslut.

För en ny bana finns det riksdagsmajoritet, men Miljöpartiet bromsar alltså frågan i regeringen, som måste lägga fram ett förslag till riksdagen.

Trots splittringen i regeringen tror inte Socialdemokraternas Anna-Caren Sätherberg, som sitter i trafikutskottet, att Arlandafrågan kan spräcka regeringen.
 
– Regeringen har lyckats lösa kniviga frågor förut och jag tror ändå att man måste förstå att i det här landet så behöver vi samtliga transportslag, säger hon.