ÖSTRA UKRAINA

Trupper drar sig tillbaka i östra Ukraina

2:36 min

Till slut har nu trupper börjat dra sig tillbaka från sina positioner i byn Zolote i östra Ukraina. Något som båda sidor i kriget kommit överens om som ett led i att försöka få till stånd direkta samtal om kriget.

Det var meningen att de här reträtterna skulle ha inletts för mer än tre veckor sedan. Men de som stod bakom sina granatkastare och höll i sina automatvapen, de vägrade sluta skjuta.

Det skjuts förvisso fortfarande i närheten, men nu har trupper faktiskt lämnat byn Zolote, det bekräftas också av OSSE, organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa som övervakar den vapenvila i Ukraina som aldrig verkar bli av på riktigt.

Zolote – det betyder ungefär Guldbyn – den är indelad i nummer ett, två, tre och fyra. Ettan är säkrast, fyran är en riktigt farlig plats. Jag var där för några veckor sedan, då var Natalja i Zolote tre orolig för att soldaterna skulle lämna.

– Det är svårt att förutsäga, hur det går, för du vet inte hur den andra sidan kommer att göra, sade pensionären Natalja då.

Förvisso skulle granaterna antagligen sluta flyga trodde Natalja, men hon var också rädd för att folk skulle kunna komma "på besök" i det ingenmansland som skulle uppstå. Vad skulle hända med lag och ordning?

Tanken med det här var, och är, att detta skulle vara de första förtroendebyggande stegen som senare ska kunna leda till direkta samtal om fred, och det mellan den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj och den ryske motparten i det här kriget Vladimir Putin.

Det påstås nu från ukrainskt håll att samtalen skulle kunna bli av i slutet av november, men man ska helt klart avvakta och se hur allt utvecklar sig på marken de kommande veckorna. För även i en by som heter Petrivske ska soldater dra sig tillbaka och det har inte börjat.

För pensionären Natalja i byn Zolote tre så blir det avgörande nu som alla bara står still där de lovat stå.

– Om alla bara står still och inte flyttar framåt, bara retirerar, så kanske det blir bra, sdea Natalja i Zolote tre för några veckor sedan.