Ubåtsövning

Solberg: Rysk maktdemonstration till havs

1:12 min

Norges statsminister Erna Solberg ser Rysslands stora ubåtsövning i Nordatlanten som ett sätt för landet att visa upp sin militära kapacitet.

Det var på tisdagen som militära källor i Norge beskrev den pågående ubåtsövningen i Nordatlanten som den största i sitt slag sedan Kalla Krigets dagar. Enligt uppgift ska det handla om ett tiotal ryska ubåtar, varav åtta atomubåtar.

– En del av försvarspolitiken är ju att visa att jag har mer än dig eller jag är större än dig. Det betyder inte att vi (i Norge) upplever att vi är hotade av Ryssland, sa Erna Solberg på en fråga från Ekot under en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

Norsk underrättelsetjänst uppger för norska radion NRK att ett mål för Ryssland är att visa att man kan hota USA:s östkust genom att ta sig långt ut i Atlanten.

Ryssland genomförde tidigare i år en stor marin övning på vattnet alldeles utanför norskt vatten. De båda övningarna hänger ihop, säger Erna Solberg. Hon menar att Ryssland tränar för en konflikt där man vill säkra sjövägen till Murmansk på Kolahalvön genom att, i praktiken, försöka att stänga in bland annat Norge.

– Vi har en realistisk syn på att vi är placerade där vi är, geografiskt. Det gör att Norge måste ha ett starkt försvar och ett Natomedlemskap för att hantera det, säger Norges statsminister.