FLYKTINGAR

Bangladesh vill flytta 100 000 rohingyer till ö

2:13 min

Bangladesh vill förflytta 100.000 rohingyaflyktingar ut till en ö utanför sin kust. Omkring en miljon rohingyer lever i södra Bangladesh i överfyllda läger, vilket regeringen vill göra något åt. Men den planerade omplaceringen till ön Bhasan Char väcker många frågor bland de som bistår flyktingarna.

Husen för rohingyaflyktingarna är mer eller mindre redan på plats på ön Bhasan Char. De står tätt i rader med röda tak. Fyra personer ska dela rum på 14 m2 och i varje byggnad för cirka 60 personer finns två kök och två duschar att dela på.

Kanske trångt, men det är själva ön i sig som väcker frågor.
Bhasan Char har bildats av slam som floden Ganges fört med sig ner mot Bengaliska viken och har bara existerat i tjugo år. Det är en platt ö, som drabbas av cykloner, översvämningar och jorderosion.

Hit mitt i havet vill Bangladesh regering flytta 100 000 rohingyaflyktingar – kanske med start i december då vädret är gynnsamt. Trots att biståndsorganisationer och FN är helt avgörande för rohingyaflyktingarnas överlevnad här i lägren i södra Bangladesh har de hållits utanför den bangladeshiska regeringens projekt.

Men Louise Donovan, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, säger att samtal nu förs på högsta nivå.

– Vi anser att det måste göras en oberoende säkerhetsbedömning av ön, innan någon flyttas dit, säger hon.

Namn på rohingyafamiljer har börjat skrivas ner på listor, men åter är FNs flyktingorgan inte inblandat.

FN:s utgångspunkt är att förflyttningen av rohingyer måste ske frivilligt.
– De bör kunna besöka ön innan de beslutar att lämna det som de har nu, säger Louise Donovan.

Frågan är toppkänslig här i Bangladesh. Regeringen anser att rohingyerna ska tillbaka till Myanmar, men det har ännu inte skett. Att sätta de på en ö i havet kan vara ett sätt att minska spänningar mellan dem och bangladeshare. Rohingyerna är egentligen inte välkomna här heller.