Nord Stream 2

Danskt klartecken för gasledning

1:25 min

Efter fler års tvekan och förhandlingar har Danmark idag lämnat besked om sträckningen för den ryska gasledningen Nord Stream 2 som håller på att byggas i Östersjön.

Den 123 mil långa gasledningen som dras mellan Ryssland och Tyskland kommer anläggas i närheten av Bornholm, men hur nära den danska ön den ska dras har vållat debatt. Det ryska bolaget bakom ledningen har de senaste åren kommit in med flera olika ansökningar till danskarna kring vilken rutt ledningen ska ta kring Bornholm.

Men beslutet har varit politiskt känsligt för danskarna. Ryssland och Tyskland vill ha ledningen byggd medan USA och andra länder oroar sig för att Europa ska bli beroende av rysk gas och att Ryssland ska kunna sätta hårdare press mot Ukraina, när det finns fler gasrutter till Europa.

Danmark riskerade att göra sig ovänner med mäktiga länder och har dragit ut på beskedet i flera år i hopp om gemensam EU-ståndpunkt i frågan.

Men när det ryska bolaget i somras drog tillbaka sitt förslag om att ledningen skulle gå genom danskt sjöterritorium blev beslutet enklare och ett pressmeddelande skriver danska energistyrelsen idag att ledningen nu får gå sydost om Bornholm, utanför danskt sjöterritorium, men på dansk kontinentalsockel.

En rutt som är något längre men enligt energistyrelsen ger detta minst störning för miljö och sjöfart.