Kritik mot nya badplatser i Stockholm

2:21 min

Fler badplatser behövs i Stockholm, anser socialdemokraterna i Stockholms stad. Men flera föreslagna platser kritiseras för att ha förorenade sjöbottnar.

Socialdemokraterna i Stadshuset hoppas att fler badplatser kan bidra till att undvika konflikter som till exempel vid Hornsbergs Strand, med alltför mycket människor på en begränsad yta.

Partiet har listat tänkbara platser för nya bad. Däribland Vinterviken i Gröndal, Brunnsviken, Lumabryggan vid Hammarby Sjöstad, Årstadal samt både Stora och Lilla Essingen.

Men geologen Eva Rönnberg är inte övertygad.

– Somliga förslag verkar definitivt bra och genomförbara, men tanken på en badstrand i Vinterviken i Gröndal gör mig ganska betänksam. Marken och sjöbotten har länge varit oerhört nersmutsad, säger hon.

De nya badplatserna är en del av Socialdemokraternas alternativa skuggbudget för Stockholms stad 2019.

Tanken är att låta miljö- och hälsoskyddsnämnden utreda förutsättningarna för fler badplatser.

Socialdemokratiska oppositionsrådet i Stockholm, Emilia Bjuggren, säger till P4 Stockholm att det är viktigt att utredningsarbetet av var det skulle kunna vara lämpligt att anlägga nya badplatser snabbt kommer igång.

– Visst finns det platser som är kraftigt förorenade, men då är det också viktigt att sanera dessa så fort som möjligt, säger Emilia Bjuggren.