Rumänien

Urskog hotas av maffia

2:26 min

Två skogvaktare har hittats döda och många fler har hotats av ett slags skogsmaffia där skogsägare, politiker och polis är inblandade.

Det handlar om Europas sista stora bokskogar i rumänska Karpaterna. Skogar som funnit över 450 år huggs ned olagligt av virkestjuvar som samarbetar med skogsägare, lokala politiker och till och med polisen.

– Vi tvingas stjäla skog för kunna betala mutor till olika myndigheter, hävdar en anonym skogstjuv, som samtidigt handlar med virke, i en undersökande dokumentär av rumänska journalister.

En del av Rumäniens urskog finns på Unescos världsarvslista eller ligger i nationalparker, men inte ens där är skogen skyddad.

I en ny vetenskaplig rapport, som EU varit med och finansierat, konstateras att 38 miljoner kubikmeter skog huggs ned per år. Det är mer än dubbelt så mycket som det tillåtna.

Men undersökningen har censurerats av rumänska myndigheter, som hävdar att den är överdriven. Både undersökande journalister och miljöorganisationer har dock visat att skog huggs ned olagligt.

Det är en del i ett för Rumänien typiskt korrupt system, där skogsägare lierar sig med lokala politiker.

De som försöker protestera mot skogsmaffian råkar illa ut. För två veckor sedan hittades skogvaktaren Liviu Pop ihjälskjuten, efter att ha försökt kontrollera ett tips om skogstjuvar. För en månad sedan hittades en annan skogvaktare ihjälslagen i sin bil.

De undersökande journalisterna från Insider prejades av vägen och hotades också när de kartlade hur träd huggs ned genom falsk märkning. Friska träd märks som döda eller sjuka för att de ska kunna huggas ned lagligt.