RYSK PIPELINE

Efter Nordstream – nu vill Ryssland rita om energikartan

2:15 min

Det sista hindret för den omdiskuterade ryska gaspipelinen genom Östersjön, Nord Stream 2, är nu undanröjt i och med att Danmark gett grönt ljus. Men dom där gasrören är blott ett av flera streck på den nya ryska energikarta som nu håller på att ritas. En karta som skapar stora säkerhetspolitiska spänningar i Europa.

Nord Stream, både nummer ett och två, de ryska rören löper redan under vågorna utanför Gotland, inne i svensk ekonomisk vattenzon.
Efter det danska beslutet är nu allt klart för att värmen hos ännu fler gas-konsumenter i EU-länder kopplas direkt till beslut som tas i Moskva.

Tillgången till energi, speciellt kanske gas och olja, är en fråga som går att koppla till både politisk frihet och till länders möjligheter att kunna ta oberoende beslut. Den som levererar kan använda sig av energi som ett verktyg för att påverka andra.

De här ryska gasrören har kritiserats för att göra EU mer beroende av Ryssland. Bland kritikerna finns USA, de baltiska länderna och inte minst Ukraina. Även nordiska länder har varit fundersamma men valt att följa lagar och regler till havs, man får faktiskt lägga gas-rör så här.

En som är glad, det är den ryska presidenten Vladimir Putin.
Han var igår på besök i EU-landet Ungern och var nöjd med det danska beslutet om Nord Stream 2. Men i Ungern handlade det mest om nästa gasrörs-kapitel.

De gasrören går under Svarta Havets vågor och har nu landat i Turkiet, ett land som i och med kriget i Syrien nu har närmre relationer till Ryssland. Men de turkisk-ryska rören, de ska också byggas vidare norrut, upp mot EU.

– I slutet av nästa år ska vi slutföra arbetet tillsammans med våra bulgariska och serbiska partners, och det är ju bara 15 kilometer till ungerskt territorium, antydde Vladimir Putin igår.

Det finns också ett uttalat ungerskt intresse att vara med i Turkstream-projektet. Ungern är redan till vardags starkt beroende av rysk energi och vill vara en del av den växande ryska infrastrukturen för gas som knyter än fler EU-konsumenter till Moskva.

Ungern under Viktor Orbán har också varit ett EU-land som varit mer positiva till Ryssland än andra, Ungern har varit kritiskt till bland annat EU:s sanktioner mot Ryssland efter annekteringen av Krim 2014.
Men Orbán har pekat på att det även i andra EU-länder, som Tyskland och Frankrike, finns starka ekonomiska intressen som även de vill knyta rysk energi till EU-marknaden.

Nord Stream ett och två från norr, och Turkstream från söder. Att gas kan strömma dom vägarna in mot EU:s centrum, det gör både EU och Ryssland mindre beroende av andra viktiga gasrör, som dom på den östra flanken, i Ukraina.

Där strömmar rysk gas till EU idag. Och det är en viktig intäktskälla för Ukraina som pressas hårt ekonomiskt av krig, det är också gas som värmer ukrainska hus och dom där rören är viktiga säkerhetspolitiskt, här kunde man innan Nord Stream och Turkstream strypa gaskranen till EU. Det avtal som reglerar gasleveranserna genom Ukraina – det löper ut i januari.

Förhandlingar pågår. Ryssland vill ha ett kortsiktigt avtal, så att man kan fortsätta sätta press på Ukraina. EU och Ukraina vill ha ett långsiktigt avtal, så att inte Ukraina helt lämnas i sticket, samtidigt som rysk gas, i nya nät genom Östersjön och Svarta havet, flödar fram mot EU:s gas-hungriga konsumenter.