Christine Lagarde

ECB-chefens kritik: Tyskland borde spendera mer

1:53 min

Europeiska centralbankens tillträdande ordförande Christine Lagarde sticker ut hakan och riktar kritik mot det största och mäktigaste eurolandet.

Tyskland borde spendera mer, säger Lagarde.

– De som har utrymme i budgeten har inte gjort tillräckligt, som Nederländerna, som Tyskland, sa Christine Lagarde i en intervju med franska RTL igår.

Lagarde tar över som ordförande i europeiska centralbanken, ECB, från och med imorgon. Hon tycker att banken har gjort sin hemläxa under de ekonomiska krisåren. Men några av euroländerna, som under flera år haft stora överskott, kunde ha gjort, och kan göra mer.

– Varför inte investera i infrastruktur, i innovation, i utbildning, sa Lagarde.

Denna kritik mot Tyskland och andra länder med överskott är inte kontroversiell. Däremot är det ganska ovanligt att en europeisk centralbankschef pekar ut enskilda länder på det här sättet.

Men det ska ses i ljuset av att vi går mot sämre ekonomiska tider samtidigt som ECB:s verktygslåda för att stimulera ekonomin genom penningpolitiken, gapar ganska tom.

ECB har redan sänkt räntan till minus 0,5 procent och har köpt på sig stora mängder statspapper och kan därmed inte göra så mycket mer.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att Lagardes uttalande speglar just det.

– Vi märker att centralbankschefer i större utsträckning börjar prata just om att finanspolitiken är det som ska försöka hjälpa penningpolitiken när penningpolitiken och dess verktygslåda har kommit till vägs ände, säger Robert Bergqvist.

Att möta svagare konjunktur utan verktyg är en av Lagardes stora utmaningar som ny centralbankschef. Robert Bergqvist tror att det kommer krävas en översyn av ECB:s arbete och att man får till en större samordning mellan penningpolitiken som ECB styr över och finanspolitiken som de enskilda euroländerna beslutar om.

Det finns dock ett stort motstånd mot utökat samarbete i flera euroländer, inte minst i Nederländerna och Tyskland, som Lagarde pekar ut.

Men Robert Bergqvist tror att Lagarde, med sin erfarenhet som fransk finansminister och chef för internationella valutafonden, trots allt kan få euroländerna att röra sig mot ökat samarbete.

– Hon förstår spelet, hon förstår vilka utmaningar olika länder har på hemmaplan, om man skulle gå i riktning mot samarbete mellan euroländerna vad gäller finanspolitiken.