KINA

5G-nätet klart för kinesiska storstäder

1:17 min

I Kina lanseras från och med idag en kommersialisering av 5G-nätet, som till en början rullas ut i 50 städer fram till årsskiftet.

Styrelseordförandena för Kinas så kallade ”Tre Stora”, de tre dominerande statligt ägda mobiloperatörerna i Kina – China Mobile, China Unicom, China Telecom – startade symboliskt kommersialiseringen av 5G nätet på en scen i Peking.

Från och med idag blir 5G-nätet tillgängligt i megastäder som Peking och Shanghai, målet är totalt 50 städer till årsskiftet och sedan en nationell utbyggnad nästa år.

Intresset är stort. Över 10 miljoner abonnenter ska redan innan lanseringen ha förbeställt 5G-abonnemang.

Antalet väntas därefter växa snabbt. I Kina bor närmare 800 miljoner smartphone-användare och redan nu finns närmare 20 mobiltelefoner på den kinesiska marknaden som kan hantera den nya tekniken.

5G innebär kanske främst högre hastigheter: 100 gånger snabbare än det gamla 4G-nätet.

Detta väntas öppna upp nya användningsområden inom exempelvis artificiell intelligens, robotisering och inom transportsektorn.

Kina är inte först med 5G, men utbyggnaden går snabbt: Redan vid lanseringen idag uppskattas antalet basstationer vara fler än i Sydkorea, som hittills lett utvecklingen.