Tio år sedan svininfluensan

Vad händer med barnen som drabbades av narkolepsi?

Det är i år tio år sedan massvaccineringen med Pandemrix mot svininfluensa. Många barn drabbades av allvarliga biverkningar i form av narkolepsi. Vetenskapsradion har i flera program granskat detta.

Pandemin – 10 år efter massvaccineringen

I oktober 2009 drog massvaccineringen mot svininfluensan igång. 6 miljoner doser gavs av vaccinet Pandemrix – som visade sig ha en allvarlig biverkan.

Vetandets värld från 30 september 2019

Nästa pandemi kommer troligtvis inom 10 år

Nästa pandemi kommer inom överskådlig tid enligt flera experter. Men tio år efter svininfluensan har forskningen ännu inte kunnat visa vad den ovanliga biverkan vid förra massvaccineringen berodde på.

Vetandets värld från 1 oktober 2019

Vilket ansvar tog staten för narkolepsibarnen efter massvaccineringen?

Den 10 oktober för 10 år sen startade den största massvaccineringen i Sveriges historia. Hundratals barn drabbades av en allvarlig biverkan av Pandemrixvaccinet. Tog staten ansvar för dem?

Vetandets värld från 10 oktober 2019

Pojke utan skadestånd efter att ha fått narkolepsi

Isak, som vi har valt att kalla honom, är idag tolv år och har sömnsjukdomen narkolepsi. Han fick pandemrixsprutan på sin 3-årsdag, men har inte fått skadestånd. Vetenskapsradion granskar varför.

Vetandets värld från 4 juni 2019

Klardrömma – en förmåga hos många med narkolepsi

Klardrömmar tycks leda till ökad kreativitet. Det är dessutom något som personer som har sömnsjukdomen narkolepsi verkar ha mer av än andra.

Vetandets värld från 14 mars 2019

Narkolepsidiagnoser ställs ännu efter svininfluensasprutan

Narkolepsi efter svininfluensasprutan upptäcks fortfarande – men snart går preskriptionstiden ut. Efter pandemrixsprutan hösten 2009 jobbar forskare hårt för att kunna behandla sjukdomen bättre.

Vetandets värld från 12 mars 2019