Analys

Furtenbach: Brådskan beror på politisk logik

2:51 min

Omgörningen av Arbetsförmedlingen är ett högriskprojekt för både Centerpartiet och regeringen. Det säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det som planeras är ett experiment i rekordfart. Allt ska vara på plats redan 2021. Brådskan beror framför allt på politisk logik – omgörningen är Centerpartiets baby. Den måste vara på plats under den här mandatperioden, annars kanske Centern inte får någon mer chans.

Vad är riskerna med omgörningen?

– Ett helt nytt system för arbetsmarknaden ska skapas, där tanken är att jobben ju ska förmedlas av privata aktörer. Så vitt jag förstår finns ingen forskning på att privata företag internationellt generellt sköter den här uppgiften bättre, i alla fall enligt de båda arbetsmarknadsforskarna Lars Calmfors och Anders Forslund. Och Arbetsförmedlingen har i dag en svår uppgift, främst att hjälpa unga lågutbildade och många som har utländsk bakgrund.

– Förändringen ska inte bara genomföras i rekordfart. Den ska göras i en vikande konjunktur när arbetslösheten och långtidsarbetslösheten lär stiga. Den ska också genomföras av en myndighet i kris.

– Arbetsförmedlingen blev av med pengar på ett bräde i vintras genom Moderaternas och Kristdemokraternas budget och regeringen återställde inte detta, sannolikt för att Centern och Liberalerna inte ville. Dessutom försvinner då Arbetsförmedlingskontor, i ett läge där regeringen och Centern tvärtom lovat mera statlig närvaro i glesbygd och i småorter.

Vem kommer att få skulden om omgörningen misslyckas?

– Arbetsförmedlingen är en impopulär myndighet. Men om det som ska ersätta den blir en röra som går ut över de arbetslösa, plus att statliga kontor läggs ner, så skadar det förstås partierna bakom. Jag gissar att det blir både Centern och Socialdemokraterna som får bära hundhuvudet i så fall. Centern är arkitekten, men regeringen har ju köpt förändringen och har ministerposten för området. De båda i sin tur kan ju fortsätta att skylla på Arbetsförmedlingen, vi har redan sett en del tecken på det.

Socialdemokraterna har alltså inte själva velat göra den här förändringen, vad är det främst som oroar dem nu?

– Som Socialdemokraterna ser det finns det väldigt många frågetecken. Ett är att i en del kommuner finns i dag en fungerande samverkan mellan Arbetsförmedlingen, kommuner och företag. Kommer den att slås sönder när arbetsförmedlingen försvinner?

– Ett annat frågetecken gäller det som brukar kallas "vita fläckar", vad som ska hända i småorter i till exempel i norra Norrland om ingen privat aktör kliver fram? Socialdemokraterna och Centern tolkar erfarenheten från andra länder olika. Nu ska det utredas om kommunerna kan göra en del av det jobbet. Regeringen å sin sida tror att på en del platser måste arbetsförmedlingen vara kvar.