Dopning.

Svensk anti-dopning ifrågasätts på Wada-kongressen

1:11 min

Sveriges ovanliga sätt att organisera anti-dopningsarbetet gör att resten av världen ser intressekonflikter och risk för korruption. På tisdag ska frågan upp hos Wada.

Under tisdagen drar Wadas (World anti doping agency) femte kongress igång i Polen och alla nationer ska enas om en hårdare global anti-dopningskod.
Det är kanske lite förvånande att det då är Sveriges anti-dopningsorganisation som ifrågasätts för risken kring intressekonflikter och korruption.

– Sverige sticker ut för att vi fortfarande har anti-dopningsverksamheten kopplad till Riksidrottsförbundet, säger Peter Mattsson, chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

I kölvattnet av rysk statsstyrd dopning och exempel på korrupta anti-dopningsorganisationer ser det i omvärldens ögon mycket konstigt ut med Riksidrottsförbundets täta koppling till dopningsnämnden, som är den dömande funktionen i Sverige.

Wada kan nu besluta att dopningsnämnden inte alls får ligga under RF – och i så fall måste Sverige bygga om Svensk anti-dopning som vi känner den i dag.