Klimatet

Norge tar inte klimatansvar för oljan

1:56 min

Norge är ett av världens rikaste länder, mycket tack vare sin olja. Men man tar inget klimatansvar för den olja som exporteras.

Det säger Norges statsminister Erna Solberg i Ekots lördagsintervju idag. Enligt henne är det den som köper oljan som har ansvaret för utsläppen. Och då menar hon bland annat Sverige.

– Jag menar att det är orimligt att vi tar ansvar för svenskarnas bilköring. Det får svenskarna göra själva.

Den olja och gas som Norge sålde förra året orsakade utsläpp på 450 miljoner ton koldioxid. Det kan jämföras med hela Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser som var 53 miljoner ton.

Men enligt den norska statsministern är det bara någon annan som producerar oljan, om Norge inte gör det. Hon säger att landets stora satsningar på förnybart innebär att de själva är bäst på att göra oljan olönsam.

– Norge är världsledande på att göra oljan olönsam. Vi har många elektriska bilar och stimulerar elektriska transporter. Vi satsar på förnyelsebar energi. Om vi skulle sluta med oljeproduktion i Norge skulle det bara innebära att du får mer olja från Saudiarabien eller andra platser, säger hon.

I det nya oljefältet Johan Sverdrup, drygt 15 mil väster om Stavanger, har oljeborrningen just börjat. Fältet hittades av det svenska oljebolaget Lundin Petroleum och är ett av de allra största i Norge. Det väntas kunna producera olja i fem decennier och Erna Solberg utesluter inte att Norge fortsätter med olja så länge.

– Det kan mycket väl hända att vi fortfarande producerar olja om 50 år, om vi har hittat ett mer hållbart sätt att använda oljan.