Kina och Ryssland stoppar

Överenskommelse om Antarktis har misslyckats – igen

1:35 min

Försöken att få till en internationell överenskommelse om ett rekordstort marint skyddsområde kring Antarktis har återigen misslyckats.
Idén lanserades redan 2010 av Australien och EU, men har gång på gång stoppats av Kina och Ryssland:

Det är för åttonde året i rad som förslaget om skydda ett rekordstort havsområde vid Sydpolen faller. Det tre miljoner kvadratkilometer stora området är hem för pingviner, sälar, valar och krill, som är en basföda för många av arterna. Men precis som tidigare år står Ryssland och Kina i vägen, enligt källor till nyhetsbyrån AFP.

Orsaken ska bland annat vara fiskerättigheter. Totalt är det 25 länder och EU som tillsammans utgör en internationell kommission, Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR), som kan fatta beslut om den marina miljön i Antarktis

Det årliga toppmötet som precis avslutats i Australien sker bakom stängda dörrar och alla beslut måste fattas i konsensus. Det officiella uttalandet efter mötet konstaterade därför torrt att frågan om det marina skyddsområdet "varit föremål för mycket diskussion" och att ett nytt försök om att införa det ska göras nästa år, igen.

Organisationens oförmåga att fatta ett beslut får däremot kritik av miljöorganisationer som varnar för att tiden håller på att rinna ut.
Den globala uppvärmningen gör haven omkring Sydpolen allt varmare, vilket riskerar få stora konsekvenser för det sköra ekosystemet där.