Särskild utlänningskontroll

Damberg svarar på kritiken: Bättre om översynen gjorts tidigare

1:58 min

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill se snabbare ändringar i lagen när det gäller personer som bedöms vara ett säkerhetshot i Sverige men som inte kan utvisas och som inte heller kan hållas inlåsta.

Bakgrunden är de sex personer som regeringen nyligen beslutade att de ska utvisas men där det råder så kallat verkställighetshinder.

Det har tagit för lång tid för regeringen att se över lagen om särskild utlänningskontroll, säger moderatledaren Ulf Kristersson (M).

– Exakt hur lagstiftningen ska se ut det vet vi inte eftersom regeringen varit så senfärdig med detta. Vi kom fram redan 2017 att det här skulle förändras, säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg svarar på kritiken i en skriftlig kommentar till Ekot. Han säger att den pågående utredningen har "i uppdrag att se över tidsgränsen för verkställighetsförvar och användning av t ex fotboja så att kontrollen kan förstärkas i avvaktan på att en utvisning kan verkställas."

Vidare säger Mikael Damberg att: "Lagen har funnits sedan 1991, det hade såklart varit bättre om den pågående översynen gjorts tidigare och många delar såklart ansvaret för att så inte skett. Men jag ser fram emot att utredaren presenterar sina förslag innan 31 mars."

Det var tidigare i veckan som det blev klart att regeringen beslutat om och utvisa totalt sex personer, varav flera är imamer, från Sverige. Beslutet fattades utifrån Säpos underlag om att de sex bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Trots beslutet kan de nu varken utvisas eller hållas kvar i förvar. Det är Migrationsöverdomstolens bedömning som gör att personerna inte går att utvisa. Domstolen kommer fram till att de riskerar förföljelse och tortyr i sina hemländer.

– Den stora frågan handlar om, är det här människor som bör vistas i riket överhuvudtaget? När Säpo kommer fram till att det är människor som utgör säkerhetshot, och regeringen bekräftar detta och fattar beslut om utvisning, då kan inte slutsatsen vara att det här är människor som ska gå fria på stan i stället, säger Ulf Kristersson.