6-11 år

Innerlig djurkärlek i barnboken "Kaninhoppet"

1:09 min

Längtan efter djur kan vara intensiv när man är barn och det finns många böcker om kärlek till hästar, hundar och andra djur, men mellanstadieboken "Kaninhoppet" av Malin Eriksson och Mia Nilsson har något mer. Viveca Bladh har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Inte nog med att Alwin hela tiden kommer i andra hand för att lillasyster har ett hjärtfel; när han flyttar in till morfar för att familjen måste bo på sjukhuset blir allt bara sämre. Han saknar kompisen Lo och hunden Zingo som han tränar agility tillsammans med och kusinerna hos morfar gillar mest pingis.
Räddningen blir kaniner som finns på granngården.  Malin Erikssons fångar så bra hur barn instinktivt förstår att forma handen för att en känslig nos ska våga sig fram.

Jag har läst många hästböcker i mina dagar, men det är sällan som man får de där ögonblicken i en bok av total tillit och vänskap med en pälsklädd vän.

Andra aktuella barnböcker med djur i fokus:

Christina Wahldén - "Expedition rädda revet" är en bok för alla med miljöångest. Alice får följa med sin mamma som forskar om sköldpaddor i Stora Barriärrevet. Christina Wahldén visar konflikten mellan alla våra livsval  (långresa med flyg) och rädslan för vad som håller på att hända i miljön där forskningen blir ett ljus i en dyster framtid.

Per Gustavsson - "Sen kom vintern" är en klassisk fabel om haren som har sina vanor och inte riktigt gillar det nya och ovana. Så när vintern kommer och pälsen blir vit blir han utom sig. Tills han ser poängen!

Ellen Ekman - "Idde och Hajen". Precis som "Kaninhoppet" är det här en bok om djurkärlek, en bok som är svår att värja sig mot. Idde ska äntligen få en katt, men alla blir förvånade över vilken katt hon väljer. Eller ska vi säga: som väljer henne?