Testar ny centrifug

Iran ökar takten i sin anrikning av uran

2:19 min

Iran bekräftar i dag vad som är de senaste överträdelserna mot kärnenergiavtalet från 2015. Bland annat har man fördubblat användningen av avancerade centrifuger och testar dessutom en ny typ av centrifug som gör arbetet att anrika uran snabbare, enligt den iranska kärnenergimyndigheten.

Irans uttalande kommer på 40-årsdagen av ambassadsdramat i Teheran, då iranska studenter och demonstranter tog över den amerikanska ambassaden, något som blev början på ett dramatiskt gisslandrama.

Sedan dess har relationen mellan Iran och USA varit iskall och det var när USA:s president Donald Trump i maj förra året beslutade att dra sig ur kärnenergiavtalet som tecknats mellan Iran och en rad nyckelländer, som Iran steg för steg började bryta mot villkoren i avtalet.

Tanken med avtalet var att förhindra Iran att utveckla kärnvapen.

I dag tillkännagav den iranska kärnenergimyndigheten att man har dubbelt så många centrifuger för att anrika uran mot vad som godkänts i kärnenergiavtalet.

Myndigheten uppger också att man just nu arbetar på att utveckla två nya typer av centrifuger som är mer avancerade och kan arbeta snabbare.

Irans fiender fruktar nu att Iran inom mindre än ett år har tillräckligt med material för att kunna tillverka egna atomvapen om de skulle vilja göra det. Något som Iran själv nekat till, de menar att kärnenergiprogrammet enbart har civila syften.

I kärnenergiavtalet kontrollerades det iranska kärnenergiprogrammet och de lovade att hålla det i en begränsad skala i utbyte mot bland annat slopade handelsembargon.

När USA rev upp sin medverkan i avtalet blev det också kännbart ekonomiskt för Iran som därefter kategoriskt började bryta mot vad man förbundit sig i avtalet.

Landet har till exempel gått från att producera omkring 450 gram låganrikat uran om dagen till att nu producera omkring 5 kilo.

Samtidigt har relationen med både USA och ärkefienderna i regionen Saudiarabien och Israel försämrats ytterligare och än syns ingen uppmjukning i en värld som domineras av hårda ord och brist på kompromissvilja.