#tvångsförflyttningenavsamer

Inget löfte om ursäkt för de som drabbats av tvångsförflyttningarna

Många ättlingar till de som drabbats av tvångsförflyttningarna kräver svar och framför allt en ursäkt från svenska staten för det som hänt. Staten hoppas att en sanningskommission ska ge svaret.

– Det är uppenbart att det har skett förflyttningar, men för regeringens del är att det viktigt att man tillsätter en sanningskommission tillsammans med Sametinget för att få fram vad som hänt.

Vi träffade statssekreterare Helene Öberg på regeringskansliet. Hon är den vi får träffa från regeringen för att svara på de här frågorna.

– Vi behöver få en gemensam bild och behöver öka kunskapen i hela samhället om de övergrepp som varit. Vi vill inte att det här ska hända igen. Och ett sätt att förhindra det är att lära och veta vad som hänt historiskt. Jag hoppas att det kan vara ett första steg mot försoning, säger Helene Öberg, statssekreterare (mp) på Kulturdepartementet.

På frågorna om staten ska be samerna om ursäkt eller ge ekonomisk ersättning för det som hänt så lyfter statssekreterare Öberg åter fram sanningskommissionen som svar.

– Det är viktigt att låta sanningskommissionen ha sin gång, att inte föregå den. Vi hoppas att sanningskommissionen kan leda fram till försoning, men det behöver ske i lugn och ro inom ramen för den processen, säger Öberg.

Svar från norska regeringen

Sameradion & SVT Sápmi har försökt för att få en intervju med norska regeringen. Landbruks- och matdepartementet har meddelat att de inte ser någon anledning till att svara på våra frågor, som handlar om hur norska regeringen ser på tvångsförflyttningarna och vad som bör göras nu.

"Imidlertid stiller vår statssekretær gjerne på intervju knyttet til konsekvensene for norsk reindrift ved manglende konvensjon og det forhold at Norge og Sverige har valgt ulikt grunnlag for regulering av den grenseoverskridende reindriften", skriver pressansvarig på Landbruks- och matdepartementet i mejlsvar.

Ni ser en längre intervju med Helene Öberg, statssekreterare hos demokrati- och kulturministern, i det sista programmet om tvångsförflyttningarna söndag 1 december kl 18:00 i SVT2 och på SVT Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio