Friskole-vd dök inte upp hos polisen – utgör hot mot Sverige

2:18 min

Det är oklart var den västsvenska friskole-vd:n som regeringen beslutat att utvisa tillsammans med fem andra, bland annat några imamer, befinner sig.

Männen anses utgöra hot mot rikets säkerhet enligt regeringen. Enligt polisdokument P4 Göteborg tagit del av har den västsvenska mannen inte anmält sig till polisen på en månad, vilket han borde ha gjort då han har anmälningsplikt. Detta är något som Säkerhetspolisen varken vill bekräfta eller dementera.

– Anmälningsplikt innebär att man ska infinna sig på en polisstation vid en given tidpunkt ett antal gånger under en tid, till exempel en vecka. Gör man inte det så bryter man mot anmälningsplikten. Det är ju ett brott så att säga och då kan ju det utredas som en brottslig handling, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen. Han poängterar att Säpo inte kommenterar enskilda ärenden.

Mannen ska tillsammans med fem andra personer, varav flera imamer, utvisas ur landet enligt ett beslut från regeringen. Enligt Säpo bidrar de till radikalisering. Men det finns hinder för att utvisa dem och därför har männen istället släppts, västsvensken med anmälningsplikt hos polisen.

Enligt polisdokumenten, som P4 Göteborg har tagit del av, upphör mannens anmälan hos polisen i början av oktober. Enligt en källa till P4 Göteborg ska mannen befinna sig utomlands och är han det så har han i princip utvisat sig själv.

– Har man tagit sig utomlands då har man i någon mening verkställt sig själv, säger Gabriel Wernstedt.