Kallar till samtal

L vill bromsa in reformering av Arbetsförmedlingen

2:02 min

Reformeringen av Arbetsförmedlingen går för snabbt. Det menar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, som nu kallar till samtal med S, MP och C om att skjuta det planerade genomförandet år 2021 längre fram i tiden.

– Är det möjligt att genomföra en effektiv reformering av en så stor myndighet och samhällsbärande myndighet på den tiden som är kvar? Jag är inte säker på att det är det, säger Nyamko Sabuni till Ekot.

Det har stormat kring reformeringen av Arbetsförmedlingen på sistone. Tanken är att privata aktörer ska ha tagit över arbetsförmedlandet senast år 2021, men flera kritiker menar att privatiseringen inte går att göra så snabbt.

Förra veckan släppte Arbetsförmedlingen en egen analys av förutsättningarna för reformen. Även där varnar man för att tiden är knapp.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kallar nu i ett brev till Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet till samtal om att skjuta upp reformen.

– Jag är orolig att den här reformeringen som kommer i en tid när vi är på väg in i en lågkonjunktur och riskerar fler arbetslösa, att vi inte kommer kunna möta upp de arbetssökandes behov av stöd och hjälp 2021 för vi har förlorat mycket tid på en myndighet som har varit ledarlöst senaste året här.

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, som beskrivs som arkitekten bakom reformen, vill däremot inte dra ut på processen alltför länge.

–  Jag delar verkligen hennes oro. Den här, tyvärr, oordningen som har varit dels på grund av olyckliga besparingar i M-KD-budgeten i fjol, men även på grund av en väldigt problematisk ledning, det delar jag helt och hållet med Nyamko Sabuni. Men sen kan man fråga sig om det bästa i det läget är om det dröjer jättelänge innan vi får ordning och den nya reformen på plats, eller om det tvärtom talar för att man inte ska dröja allt för länge, säger Martin Ådahl.