Underskott på 1,6 miljarder

Karolinska storvarslar – 600 tjänster ska bort

1:39 min

Karolinska universitetssjukhuset lägger ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.

"Varslet omfattar även ett fåtal tjänster inom sjukhusservice", skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

"Karolinska Universitetssjukhuset fortsätter att justera organisationen till den storlek som är ämnad för uppdraget att bedriva högspecialiserad vård", enligt pressmeddelandet.

Varslet om vårdpersonalen ska läggas till det från tidigare i våras, då 550 administrativa tjänster varslades om uppsägning.

I samband med att Karolinska universitetssjukhuset flyttade till den nya byggnaden i Solna, nya Karolinska, fick man också ett nytt uppdrag att svara för Stockholmsregionens högspecialiserade och specialiserade sjukvård.

Enligt pressmeddelandet har vård till ett värde av 950 miljoner kronor flyttats från Karolinska till andra vårdgivare samtidigt som personalstyrkan har ökat. Helårsprognosen för 2019 visar ett underskott på 1,6 miljarder kronor.

Sjukhusdirektören Björn Zoëga säger till Ekot att varslet är oundvikligt, men att säkerheten för patienterna inte kommer att äventyras.

– Vi behöver anpassa vår kostym efter beställning och vårt smalare uppdrag. Som vanligt är det svårt att lova eller säga någonting. Men vårt mål är att leverera den vård som vi behöver leverera för att det ska bli bra. Vi prioriterar alltid patienterna först.

Hur kan du vara säker att patientsäkerheten inte påverkas?

– Det är mellan åtta och nio procent av våra läkare som vi varslar nu. Vi har fått en mindre beställning och mindre att göra, så vi försöker anpassa oss till det. Det är utmanande att hitta rätt arbetssätt att göra det, men vi följer patientkvaliteten varje vecka, säger Björn Zoëga.