STRÖMSTAD

Succémodell hotad när arbetsförmedlingen stängs

2:17 min

I Strömstad har åtta av tio nyanlända börjat jobba eller studera efter två år. Men nu hotas den framgångsrika modellen – när arbetsförmedlingen stänger kontoret.

Strömstad kommun har lyckats med något som få andra kommuner har gjort. Där har åtta av tio nyanlända börjat jobba eller studera efter två år i Sverige.

Motsvarande siffra i andra kommuner är betydligt lägre: I Tanum och Sotenäs arbetade eller studerade 5 av 10 efter två år, i Trollhättan och Uddevalla 4 av 10.

Enligt integrationssamordnaren Thomas Nicklasson är en av framgångsfaktorerna det nära och täta samarbetet med Arbetsförmedlingen.

– Det är en röd tråd för att arbetet ska bli effektivt, för att att människor ska utbilda sig och få jobb eller praktik.

Men hur framtiden ser ut är osäker. Arbetsförmedlingens nya uppdrag är att bli en övervakande myndighet, där privata aktörer ska gå in på marknaden. Men om det inte finns privata aktörer kan kommunen behöva ta den arbetsförmedlande rollen.

 – Blir det inga fungerande privata aktörer måste vi se kommunen som en part. Det är något vi ska se över, säger riksdagsledamoten Mats Wiking (S)

Fakta: Etableringsprogram

Etableringsprogrammet är ett stöd i form av aktiviteter och utbildning för vissa nyanlända invandrare. Målet är att du så snabbt som möjligt ska lära dig svenska, hitta ett jobb och klara din egen försörjning.

Arbetsförmedlaren planerar insatser för varje individ så att den nyanlände ska lära sig svenska och hitta ett jobb. Exempel på insatser är: svenska för invandrare (SFI), samhällsorienterande utbildning, utbildning på olika nivåer,  praktik och stöd och rådgivning till de som vill starta eget.

Källa: Arbetsförmedlingen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.