Sverigedemokraterna

Vinge föreslås bli ny vice SD-ledare

2:02 min

Det kommer att ske stora förändringar i Sverigedemokraternas ledning på landsdagarna i slutet av november. Valberedningen vill byta ut en rad ledamöter i partistyrelsen. Det framgår av det förslag, som Ekot har tagit del av. Henrik Vinge föreslås bli ny vice partiordförande.

På Sverigedemokraternas landsdagar ska en ny partistyrelse väljas - och valberedningen föreslår alltså stora förändringar i toppen.
Totalt åtta nya ledamöter tar plats i ledningen.

Jimmie Åkesson - som ju har lett partiet sedan 2005 - föreslås, inte oväntat, sitta kvar på sin post. Men däremot vill valberedningen att Henrik Vinge ska bli ny vice partiledare, i stället för Julia Kronlid. Henrik Vinge utses inom kort också till Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

Julia Kronlid föreslås bli ny andra vice ordförande, medan Carina Ståhl Herrstedt,som innehar det uppdraget i dag, blir ledamot i partistyrelsen.

Andra nya namn i SD:s ledning är riksdagsledamöterna Tobias Andersson, ordförande för ungdomsförbundet, som av många Sverigedemokrater pekas ut som ett framtidsnamn, Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson och Linda Lindberg, nyvald ordförande i kvinnoförbundet.

Fem av de 19 ordinarie ledamöterna i valberedningens förslag är kvinnor. Det är lika många som i den nuvarande partistyrelsen.

Flera ledamöter har på förhand meddelat valberedningen att de inte kandiderar för omval till partistyrelsen. Det gäller bland andra partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler, som i dag sitter i det verkställande utskottet.

Även riksdagsledamöterna Johnny Skalin och Sven-Olof Sällström har, enligt uppgift till Ekot, själva meddelat att de vill lämna partistyrelsen.
Det är ombuden på landsdagarna som ska välja den nya partistyrelsen. I Sverigedemokraterna brukar valberedningarnas förslag gå igenom utan ändringar.