Ukraina

Prystaiko: Folk behöver förstå varför vi behöver EU

1:52 min

Ukrainas mål är ett EU-medlemskap, men tills dess krävs fler lättnader från EU för ukrainare. Det säger Ukrainas utrikesminister i en exklusiv intervju.

Han upprepar också, det som USA:s president Donald Trump tidigare sagt, att Ukraina inte utsattes för påtryckningar.

– Vi vill mer än att bara vara partners, vi vill bli medlemmar. Om EU kan hjälpa oss att bli medlemmar en dag, när vi uppfyllt vår del är det bra. Men tills dess önskar vi mer för att få vår befolkning att förstå varför vi strävar mot EU.

49-årige Vadym Prystaiko är karriärdiplomat, som var vice utrikesminister i den tidigare regeringen i Ukraina. Med sin ålder tillhör han de äldre, mer erfarna i regeringen. Under intervjun påminner han flera gånger om att Ukraina är en ung demokrati, där alla som varit presidenter ännu är vid liv.

Han är i Stockholm för att fira det tioåriga Europeiska partnerskapet, som utgörs av sex länder, däribland Ukraina, Georgien, Armenien, Azerbadzjan, Moldavien och Belarus.

Flera av länderna har i dag till exempel visumfrihet till EU, men det räcker inte.

– Vi behöver något, som gör att folk förstår varför vi behöver EU, säger Prystaiko.

Han önskar gemensam digital värld med EU, att ukrainska mobiler får roaming till samma låga kostnad som EU-medborgare har. Det handlar om energi och transporter, där ukrainska transportörer inte får tillräckligt med licenser i dag.

Prystaiko har också blivit känd, eftersom president Donald Trump citerat just honom, som bevis för att det inte förekom påtryckningar i det kontroversiella telefonsamtalet mellan Trump och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj.

– Jag är stolt, skrattar Prystaiko först, men säger sen:

– Vi vill inte blanda oss in i någon annans val, precis som vi inte vill att någon blandar sig i våra val och fixar resultatet, säger han. Men upprepar också att Ukraina inte kände av några påtryckningar i telefonsamtalet.