Biologisk mångfald

Kamerorna ska avslöja de vilda grannarna

2:07 min

Om du har en trädgård, vet du egentligen vilka djur det är som besöker den? I Umeå pågår just nu ett projekt där man kan ta reda på just det.

– Kamerorna har suttit uppe i två veckor nu, säger Anna Sjöstedt.

I sin trädgård har hon och hennes familj, en av de 23 kameror som i nuläget lämnats ut till människor som bor runt om i Umeå.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet – SLU – som lämnat ut kamerorna i ett så kallat medborgarforskningsprojekt. Det handlar alltså om att medborgare ska hjälpa forskare med sin forskning. I det här fallet handlar det om framför allt två saker, berättar projektledaren Tim Hofmeester.

– För det första vill vi se vilka djur det finns i en stadsmiljö. Och jämföra det med vad vi kan se i skogen. Men sedan vill vi också se hur deltagarnas attityder till vilda djur påverkas av det här, säger han.

Tim Hofmeester vill alltså också ta reda på om deltagarna blir mer positivt inställda till djur i sin närmiljö, om de får se dessa i kamerorna, och dessutom får information om vad det är för djur, och hur de lever. Därför får deltagarna också svara på olika frågor efter att kamerorna tagits ned.

Vilka djur tror du kommer dyka upp i kamerorna?

– Åtminstone ekorre och hare, och fåglar som skata och björktrast.

Anna Sjöstedt, och hennes dotter Vera, har vid mitt besök ännu inte kollat på vad som visat upp sig framför kamerorna. Men Vera berättar vad hon hoppas på att får se.

– Jag hoppas på ett rådjur, säger hon.

Kamerorna sitter uppe hos deltagarna i en månad, innan de tas ned och flyttas till nya deltagare.