Brexit

Rekordmånga britter får svenskt medborgarskap

1:59 min

Antalet brittiska medborgare som beviljas svenskt medborgarskap når nya rekordnivåer. Sedan årsskiftet har över 4 100 britter beviljats svenskt medborgarskap.

– Ganska magisk känsla när man får passet från polisen och får beviset från Skatteverket, säger Daniel Reed som har bott i Sverige i fem år och som fick sitt medborgarskap i mars.

– Också för att känna mig mycket lugnare, vara lite mer ”safe” och faktiskt få veta att man får stanna här, säger Daniel Reed.

Det bor nästan 30 000 britter i Sverige och antalet britter som ansökt om svenskt medborgarskap har ökat för varje år sedan Storbritannien röstade för att lämna EU. Och antalet beviljade medborgarskap har tredubblats på ett år, från knappt 1400 förra året till drygt 4100 hittills i år.

– Sedan årsskiftet har vi prioriterat medborgarskap. Vi har tillskapat en helt ny enhet och därmed fördubblat vår kapacitet att hantera medborgarskapsansökningar, säger Jonas Colling, brexitsamordnare på Migrationsverket.

Trots att siffrorna har gått upp inför en stundande brexit, så säger Jonas Colling att man inte prioriterar britter framför andra nationaliteter.

– Så länge brexit inte har hänt så har vi inte ett lagligt utrymme att prioritera just britter som nationell grupp. Däremot så kan vi ju sortera in ärenden som går snabbt att avgöra, som är kompletta eller ärenden som behöver fördjupas i utredningar. Och många av de brittiska ärendena har varit det, och då har vi också snabbt kunnat komma till beslut, säger Jonas Colling.

Daniel Reed kommer liksom de flesta att behålla även sitt brittiska medborgarskap och pass. Men i helgen ska han för första gången resa med ett svenskt pass.

– Jag kommer att behålla båda. För då kan jag åka vart som helst i världen. Jag ska till Dubai på lördag, så får se hur långt det går, säger Daniel Reed.