FACKET VARNAR

Facklig oro efter varsel på Karolinska

1:37 min

Efter dagens varsel på Karolinska Universitetssjukhuset varnar nu fackförbundet Kommunal för försämringar av arbetsmiljön för medlemmarna.

Karolinska universitetssjukhuset lade i dag ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. Enligt Catharina Häggbom, ordförande för Kommunal på sjukhuset, leder varslet till stor oro för medlemmarna.

– Det får konsekvensen att de får en betydligt sämre arbetsmiljö, en högre arbetsbelastning och innan det är klarlagt vilka personer det berör – en stor oro, säger hon.

Enligt ledningen för Karolinska universitetssjukhuset är varslet en effekt av att vård till ett värde av 950 miljoner kronor har flyttats från Karolinska till andra vårdgivare – samtidigt som personalstyrkan på sjukhuset har ökat. Sjukhusets framtida uppdrag ska nu i istället vara smalare och fokuseras på att ge patienterna högspecialiserad och specialiserad vård.

Men beskedet att 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster nu varslas leder till stor oro bland personalen – det säger en undersköterska och en sjuksköterska, som vill vara anonyma.

– Det är jättemånga som går runt och är oroliga och nedstämda. Och det blir svårt om många försvinner, säger undersköterskan till P4 Stockholm.