Storbritannien

Kampanjerna inför oförutsägbart val igång

2:40 min

Den brittiske premiärministern Boris Johnson inledde igår kväll sitt partis valkampanj inför det brittiska nyvalet den 12 december. Därmed har alla partier officiellt inlett valrörelsen i ett oförutsägbart val.

Boris Johnson och Torypartiet har löftet om att fixa brexit en gång för alla som sin främsta valparoll och den hamrades in flera gånger under partiets första valmöte igår kväll i Birmingham.

Inte långt därifrån, i staden Telford, hade Labourledaren Jeremy Corbyn talat tidigare.

Corbyn lovade att hans partis politik skulle leda till en rättvisare fördelning av makt och rikedom i det brittiska samhället.

Partiernas valmanifest, där väljarna kommer få reda på exakt vad partierna går till val på ska presenteras senare, men redan nu vet vi att Tories förutom brexitlöftet kommer koncentrera sina vallöften kring 20 000 nya poliser och satsningar på NHS, den brittiska sjukvården och skolan.

Labour fokuserar inte lika tydligt på brexitfrågan utan vill främst vinna valet genom höjda skatter för de rikaste personerna och företagen, förstatligande av bland annat järnvägen och en miljon nya bostäder på ett årtionde och vill också se någon form av löntagarfonder.

Liberaldemokraterna hoppas på att vinna betydligt fler platser i parlamentet, framförallt genom argumentet ”stoppa brexit”. Men det hoppas de vinna många Tory- och Labourväljare som vill att Storbritannien blir kvar i EU.

Det skotska nationalistpartiet ser ut att göra ett bra val i Skottland och har lovat att göra allt den kan för att förmå regeringen i London att eftervalet gå med på en ny folkomröstning om skotsk självständighet.

Men både Tories och Labour har också stött på problem i inledningen av valrörelsen. Johnsonregeringens minister för Wales tvingades avgå igår efter anklagelser om missledande uppgifter kring ett våldtäktsfall och en av Boris Johnsons närmast förtrogna i regeringen, Jacob Rees-Mogg tvingades be om ursäkt efter att i en intervju uttryckt sig på ett sätt som uppfattades som respektlöst mot den 72 dödsoffren i branden i Grenfell Tower 2017.

Och igår meddelade den vice ordföranden i Labour Tom Watson att han avgår efter valet. Officiellt av personliga skäl men eftersom Watson länge haft en konflikt med partiledaren Corbyn tror många att det finns andra orsaker bakom avhoppet också. Watson är en av ledarna för högerfalangen inom Labourpartiet.