Donerade embryon

Ministern om embryolagen: Lätt att vara efterklok

1:52 min

Vid årsskiftet blev assisterad befruktning med hjälp av donerade embryon tillåtet. Nu berättar socialminister Lena Hallengren (S) vad hon tänker om att fortfarande ingen sådan behandling har gjorts, snart ett år efter att det blev tillåtet.

Assisterad befruktning med hjälp av dubbel- och embryodonation är för kvinnor som av medicinska skäl har svårast att bli gravida. Metoderna blev tillåtna vid årsskiftet och innebär att man som förälder saknar genetisk koppling till sitt barn.

Fortfarande har ingen behandling gjorts eftersom Socialstyrelsen arbetar fram någon form av riktlinjer utifrån lagen. I dagsläget finns inget besked om när arbetet är klart och såhär säger socialministern om det.

– Det finns ingen som drar ut på detta utan skäl. Det är väldigt viktigt att man är noggrann, att Socialstyrelsen tillsammans med berörda verksamheter ser till att göra de avgränsningar och det stöd som krävs, säger Lena Hallengren.

Ekot har tidigare berättat om Emma*, 37 år,  som väntar på behandling med donerat embryo. Hon tycker att lagen har gett falska förhoppningar.

– Ska det ta så här lång tid? Varför ens godkänna det men inte dra igång det? Varför då inte vänta? Varför ge förhoppning? Får man förhoppning får man en känsla av att man kan vänta, har hon tidigare sagt till Ekot.

Såhär svarar socialministern på kritiken:

– Riksdagen fattar alltid beslut för att man vill se en förändring och det är alltid lätt att vara efterklok. Det kanske är så att man skulle ge det något mer tid. Jag kan inte riktigt avgöra det, säger Lena Hallengren.

*Emma heter egentligen något annat.