SKOLA

Betyg i sjätte klass stressar särskilt flickor

2:08 min

Numera får ju eleverna betyg i sjätte klass och det har försämrat speciellt flickornas självkänsla och livskvalitet och ökat stressen, enligt en undersökning från Umeå universitet. Ekot har talat med Saga Algstrand som går i sjuan på Grosvadsskolan i Finspång och hon ser både fördelar och nackdelar med tidiga betyg.

– Det påverkar mig egentligen på ett bra sätt, det blir som ett bevis på att jag har jobbat hårt och gjort bra ifrån mig.

– Man kan ju bli lite stressad av betygen om man känner att man har gjort så bra man kan men ändå inte får ett bra betyg. Man blir besviken på sig själv och får en nedstämd känsla, säger Saga Algstrand som går i sjuan på Grosvadsskolan i Finspång.

Det är sju år sen betygssystemet gjordes om tidigare fick eleverna sina första betyg i åttonde klass nu får dom betygen i sexan i stället.

Studien har mätt hur 13 000 elever har mått, elever i femman. sjuan och nian både innan och efter att reformen genomfördes.

Resultatet är signifikant och visar att flickorna mår sämre. Björn Högberg, forskare vid institutionen vid socialt arbete vid Umeå universitet tror inte att det bara beror på tidigare betyg utan att också andra ändringar i läroplanen som genomfördes då.

Flera nationella prov och mätningar som infördes då skapade mer stress, säger Björn Högberg.

– Fler elever hade också dåligt självförtroende, en bild av sig själva som lågpresterande, som dåliga elever efter den här reformen.

– Det bidrog till mer generella psykiska problem som lägre tillfredsställelse med livet över lag samt konkreta symptom som magont, huvudvärk, yrsel och svårt att sova, berättar Björn Högberg.