EU

Stöd för tyskt utspel om bankunion

1:39 min

Förslaget från Tysklands finansminister där han ger stöd till en gemensam europeisk insättningsgaranti välkomnas brett på finansministrarnas möte här i Bryssel. Men förslaget är inte förankrat på hemmaplan och Olaf Scholz behöver framförallt övertyga sin egen regering.

– Jag har lagt ett förslag. Det förslaget måste nu diskuteras, av andra länder men också i Tyskland, sade Olaf Scholz när han anlände till finansministrarnas möte här i Bryssel idag.

Tyskland har tidigare hårdnackat sagt nej till att dela risker i europeiska banker genom en gemensam insättningsgaranti. Men tidigare i veckan sa Olaf Scholz att han stödde idén eftersom en sådan garanti saknas i EU:s bankunion som behöver stärkas för att skapa jobb och tillväxt.

Det är dock tydligt att han har agerat på egen och inte har uttalat stöd från den tyska regeringen.

Trots det hoppas Scholz att utspelet ska bryta isen i förhandlingarna inom EU som har varit låsta i flera år – EU-kommissionen lade förslag om gemensam insättningsgaranti redan 2015.

– Vi måste nu gå från att bara prata till att agera, säger Scholz.

Sverige är inte med i bankunionen där insättningsgarantin ska ingå, men utreder medlemskap. Även om det är lite oklart vad Tyskland kommer driva för linje så välkomnar finansminister Magdalena Andersson Scholz utspel och säger att det är lättare för regeringen att fatta beslut om att gå med eller inte om hela bankunionen är färdig.

– Det vore väldigt bra om man kunde koma fram med den här gemensamma insättningsgarantin, det skulle kunna fullborda bankunionen och det skulle kunna stärka tillväxten i EU.