FÖRSVARSALLIANS

Macron: Nato är en hjärndöd allians

2:39 min

Nato är en hjärndöd allians. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron i ett kontroversiell uttalande. Men andra världsledare backar upp försvarsalliansen.

”Det finns ingen koordinering alls mellan USA och andra Nato-länder. Det har blivit en hjärndöd allians”. Det säger Emmanuel Macron i en intervju med tidningen the Economist.

Den franska presidenten menar att Europa inte längre kan lita på USA och pekar på Turkiets offensiv i nordöstra Syrien. En offensiv som blev möjlig när amerikanska styrkor drogs tillbaka från den kurdkontrollerade regionen vilket gick stick i stäv med franska intressen.

Macron säger också att han inte är säker på att Natos artikel 5 fortfarande fungerar. Det är den grundläggande byggstenen i försvarsalliansen regelverk, som säger att en attack på ett Natoland är en attack på hela alliansen.

Macron har varit stark pådrivare för att ökat försvarssamarbete inom EU och han menar att Europa kan försvara sig själv.

De kontroversiella uttalandena kommer en knapp månad innan Natotoppmötet i början av december i London.

Och uttalande har bemötts av flera andra tunga politker, som Tyskland förbundskansler Angela Merkel.

– Den franska presidenten har gjort drastiska uttalanden, det är inte min bild av Nato, sade Merkel som under torsdagen träffade just Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Han tillbakavisade Macron påstående om att Europa står starkt på egen hand utan USA. Även om EU satsar allt mer på försvarssamarbete kan unionen inte försvara Europa.

– När Storbritannien lämnar EU kommer 80 procent av Natos försvarsutgifter ske i icke EU-länder, sa Stoltenberg.

Även USA:s utrikesminister Mike Pompeo betonar värdet av Nato och transatlantiskt samarbete.

– Nato är och förblir viktigt, kanske en av de viktigaste strategiska samarbetena vi någon sin sett, sa Pompeo.

Från ett håll hyllas dock Macrons uttalande. Ryssland. Där en talesperson för ryska utrikesdepartementet säger att Macron träffar helt rätt när i sin beskrivning av försvarsalliansen.