Vi använder allt mindre kontanter när vi handlar

2:27 min

Vi använder allt mindre sedlar och mynt när vi handlar i Sverige. De flesta använder kort eller mobiler för att betala. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

Mynt och sedlar kallas kontanter. 13 procent av alla köp betalades med kontanter förra året. För åtta år sedan var det 39 procent. Det visar en rapport från statens bank, Riksbanken.

Det blir alltså mindre vanligt att betala med kontanter. De flesta betalar på andra sätt i Sverige. Med bankkort, mobilen eller appen swish till exempel. Och Sverige använder mer digitala betalningar än många andra länder. Förändringen har gått snabbare här.

Det är lätt att betala med kort eller mobilen. Man behöver inte ta ut kontanter i en automat, och man behöver inte bära på mynt och sedlar. Det kommer fler och fler affärer och restauranger där man inte ens kan betala med kontanter.

Men det här kan också bli ett problem för en del personer. Till exempel för gamla, som har svårt att använda kort och mobiler. Och för nyanlända invandrare som inte kan öppna ett bankkonto.

Det har blivit vanligare att brottslingar stjäl information om bankkort, för att handla med någon annans pengar. Men det händer mycket färre rån mot butiker och banker. Eftersom de inte har lika mycket kontanter längre.