Bostadsmarknaden

Bostadsbedragare lurar nyanlända

2:09 min

Bristen på bostäder i Sverige har öppnat en lukrativ marknad för bostadsbedragare. Nyanlända är en av de grupper som har svårast att få ett hyreskontrakt och är därför extra utsatta.

En av de som har drabbats är Ari, som träffade två okända män när han bodde på ett kommunalt tillfälligt boende strax utanför Stockholm.

Ari säger att det känns jättejobbigt att han har förlorat sina pengar, och berättar att bedragarna hotade honom med att han själv skulle dömas om han anmälde till polis.

När Ari träffade männen var han i desperat behov av ett hyreskontrakt eftersom han ville hjälpa sin fru till Sverige. Och vid anhöriginvandring måste man ha ett boende som uppfyller Migrationsverkets krav. Männen introducerade Ari för en kvinna som uppgav sig att jobba på bostadsförmedlingen, och till henne betalade Ari in ett förskott på 37 000 kronor.

Men när han sen åkte till adressen där lägenheten skulle ligga, fanns där bara villor.

Svenska myndigheter har i dag ingen statistik över bostadsbedrägerier. Men Jan Olsson som är kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, säger att man känner till att nyanlända bluffas på lägenheter. Att bedragare söker upp nyanlända på boenden har han inte hört talas om förut, men det förvånar honom inte.

– Det är de som är i behov av en lägenhet som drabbas mest, säger Jan Olsson. De som ligger bakom det här vet ju om det här och då fokuserar de på de här målgrupperna och det kan ju vara allt från studenter i universitetsstäderna, så också naturligtvis för nyanlända som inte har ett bra boende. De har också ett stort behov och därför blir de tilltänkta offer.

Hyresgästföreningen uppger att flertalet av de 50 till 70 samtal som de får in varje år om avtalsbedrägerier, kommer från just nyanlända. 

– Vi uppskattar att en majoritet av de här avtalsbedrägerierna är nyanlända som drabbas. Vi har inga konkreta siffror, men det är en uppskattning som vi gör, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen.

När Ari inte fick tillbaka sina pengar bestämde han sig, trots hot från bedragarna, för att göra en polisanmälan. Men han tror att många inte vågar att anmäla.

– Det är på grund av hoten, och sen är det många som inte vill ha med polisen att göra, säger Ari.