KRYPTOVALUTOR

EU diskuterar förbud mot kryptovalutor

2:05 min

Frågan om digitala kryptovalutor ska bejakas eller förbjudas togs idag upp av EU-ländernas finansministrar.

Den franska finansministern Bruno Le Maire var tydlig på mötet i Bryssel idag.

– Vi är emot Libraprojektet. Frankrike vill absolut inte att stora digitala bolag får ännu mer makt och ger sig in på områden som idag styrs av stater, som monetär politik, sa han.

EU-kommissionären Valdis Dombrovskis, som ansvarar för finansiell stabilitet, var mer försiktig i sina uttalanden. Han beskrev Facebooks planerade kryptovaluta Libra som en väckarklocka.

– Det visar tydligt att det saknas billiga, snabba och bekväma betalningsmöjligheter, sa Dombrovskis som både såg möjligheter och risker med kryptovalutor.

Å ena sidan kan digitala valutor skapa mer effektiva transaktioner över gränserna och de skulle kunna ge betalningsmöjligheter för människor som idag saknar fungerande kanaler. Särskilt om det styrs av ett bolag som Facebook som har över 2 miljarder användare.

Samtidigt finns det en stor oro för att krypotvalutor ska bli ett redskap för organiserad brottslighet och underlätta penningtvätt. Och om en kryptovaluta får stor spridning skulle den kunna påverka dagens monetära system och minska länders möjlighet att styra ekonomin genom den traditionella penningpolitiken.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson vill inte idag säga hur man bör bemöta kryptovalutor inom EU.

– Det är klart att det kan finnas fördelar, att det bli lättare med internationella betalningar. Men det finns också stora risker vad gäller den finansiella stabiliteten, risk för penningtvätt till exempel. Så det här behöver diskuteras så vi har ett gemensamt förhållningssätt i den här frågan, sa hon.

Tanken är att EU ska få ihop en gemensam hållning inom kort. Frågan ska tas upp igen på nästa möte i december.