Kristdemokraterna

Kristdemokraterna utesluter partimedlem

2:16 min

Kristdemokraternas partistyrelse fattade idag beslut om att utesluta en partimedlem. Detta efter avslöjanden i P1-programmet Konflikt.

Kristdemokraternas partistyrelse fattade idag beslut om att utesluta partimedlemmen Lydia Liu som sitter i kommunfullmäktige i Nacka för partiet. Det rapporterar SVT Nyheter ikväll.

– Enligt våra stadgar kan vi utesluta en medlem som riskerar eller har skadat partiets anseende eller varumärke. Och det är på den paragrafen som vi har grundat det här beslutet, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren.

I augusti avslöjade SR-programmet Konflikt att den kristdemokratiska kommunpolitikern Lydia Liu från Nacka hade haft kontakter med kinesiska kommunistpartiets påverkansorganisation Enhetsfronten.

Avdelningen arbetar med att öka det kinesiska kommunistpartiets inflytande i världen. Och i programmet berättades också att Lydia Liu var verksam i flera organisationer med kopplingar till Kina, bland annat i en organisation som ska främja affärskontakter mellan Sverige och Kina.

Lydia Liu sa då till Konflikt att de personer hon träffade hade flera olika roller, som till exempel att främja företagande och att hon inte har något problem med att hålla isär sin egen roll som politiker och som företrädare för de olika organisationerna.

Så här sa hon kort i Ekot i augusti:

– Jag har aldrig tagit emot någon som varit ensam, eller diskuterat något hemligt eller nåt sånt, sade Lydia Liu.

Men Kristdemokraternas ledning såg ändå allvarligt på uppgifterna och inledde en utredning. I går fick Lydia Liu reda på att hon uteslutits ur partiet.

Hon vill inte ställa upp på en bandad intervju men säger till Ekot att hon tycker att Kristdemokraterna fattat ett felaktigt beslut vid fel tidpunkt. Detta eftersom ledningen för partiet är rädd för mediedrev, enligt Lydia Liu.

Hon uppger vidare att hon anser KD har fattat beslut på lösa grunder och hon menar att hon är oskyldig till det hon anklagas för.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren vill inte ange anledningen till att Lydia Liu utesluts. Och han räknar med att hon även kommer att lämna sin kommunfullmäktigeplats i Nacka.

– Det förutsätter jag. Alla våra förtroendevalda skriver under en försäkran att om man av någon anledning inte längre är medlem i Kristdemokraterna, så ska man lämna de förtroendeuppdrag man har förvärvat, säger Peter Kullgren.