Åklagare anmäld – ska ha överträtt bestämmelser

2:11 min

Kammaråklagare Ingela Svensson kommer bli granskad efter uttalanden hon gjort som vänsterpartistisk politiker i Varbergs kommunfullmäktige.

Det är Ingela Svenssons arbetsgivare Åklagarmyndigheten som anmält henne till Statens ansvarsnämnd. Ett beslut som sajten Samhällsnytt var först med att rapportera om.

Enligt Åklagarmyndigheten har Ingela Svensson överträtt flera bestämmelser som gäller för en åklagare, när hon uttalade sig som politiker för vänsterpartiet på fullmäktigemötet i september.

– Man har tolkat vissa av de här uttalandena på ett sätt som inte stämmer med vad jag menar. Under en politisk debatt är det inte lätt att väga ord och jag tycker inte att jag har gjort mig skyldig till en disciplinåtgärd, säger hon.

Ingela Svensson har, anser Åklagarmyndigheten, närmast utlovat att väcka åtal mot politiska motståndare inom SD efter en motionen som handlar om att polisanmäla ensamkommande barn som fått sin ålder uppskriven.

Hon sa även på mötet att hon som åklagare aldrig skulle väcka åtal mot ensamkommande som fått sin ålder uppskriven.

Uttalanden som Åklagarmyndigheten tycker så är problematiska att man har begärt att Statens ansvarsnämnd ska pröva frågan om en disciplinpåföljd.