Kristdemokraterna

Lydia Liu: Jag accepterar KD:s beslut – men lämnar inte uppdrag

2:20 min

Den kristdemokratiska kommunpolitikern Lydia Liu från Nacka, som uteslöts ur partiet i går, säger nu i en intervju med Ekot att ledningen fattat ett felaktigt beslut. Samtidigt säger hon sig förstå och acceptera uteslutningen.

På fredagskvällen kom beskedet från Kristdemokraternas ledning att kommunpolitikern Lydia Liu från Nacka uteslutits ur partiet. Anledningen är att hon anses skada partiets anseende.

– Mitt jobb är att främja affärer mellan Sverige och Kina. Jag jobbar för småföretagarnas intressen, inte Kinas intressen. Jag är lojal mot Sverige och Kristdemokraterna. Jag tycker KD har fattat ett felaktigt beslut, säger Lydia Liu till Ekot.

P1-programmet Konflikt avslöjade i augusti att den kristdemokratiska fullmäktigeledamoten i Nacka, Lydia Liu, hade haft kontakter med kinesiska kommunistpartiets påverkansorganisation Enhetsfronten - en avdelning som arbetar med att öka det kinesiska kommunistpartiets inflytande i världen.

Kristdemokraterna startade en utredning efter avslöjandena, och i går kom beskedet att Lydia Liu utesluts ur partiet. Anledningen är att hon anses skada partiets anseende.

Till Ekot säger hon nu att hon var på KD:s riksting i Umeå, som pågår den här helgen, men att hon i förrgår alltså ombads åka hem eftersom hon skulle uteslutas.

Hon tycker att beslutet är fegt, samtidigt som hon säger sig förstå uteslutningen.

– Jag accepterar och förstår KD:s beslut. Rikstinget är ju en viktig konferens för KD. Och då vill de få fram sin politik, inte få frågor om mig, säger hon.

Men du träffade ju företrädare för det kinesiska kommunistpartiets påverkansorganisation. Ångrar du i dag dina handlingar?

– Nej, det gör jag inte. Jag har enbart haft tankarna på småföretagarnas intresse. Inget annat.

I går sa Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren att han räknar med att Lydia Liu lämnar sin plats i Nackas kommunfullmäktige, och syftade då på den kandidatförsäkran som alla medlemmar som ställer upp en lista skriver under att de ska lämna sina uppdrag om de av någon anledning inte skulle vara med i partiet längre. Men lämna fullmäktige, det tänker inte Lydia Liu göra.

– Jag kommer inte lämna. Jag förstår att de uteslutit mig. Men jag är en engagerad person, så jag kommer inte lämna fullmäktige, säger Lydia Liu.